הגישה הנרטיבית בטיפול באובדן עמום
ו"קלפי נרטיב התיקווה"
נעדרים , חטופים, בני ערובה שבים ומשפחותיהם
יום שישי | 24.01.25 | 09:00-12:45 | מקוון
באירועי טבח ה-7 באוקטובר 2023 נרצחו רבים , עונו ונחטפו מאות מתושבי עוטף עזה, משתתפי מסיבות הדרום ואנשי כוחות הביטחון והרפואה. חלקם הושבו ארצה. הם ובני משפחותיהם זקוקים לליווי ותמיכה מקצועיים וחברתיים ממושכים. נכון לדצמבר 2024, 100 חטופות וחטופים נמצאים עדיין בשבי עזה.
מרכז "נמל מבטחים" במכון מפרשים, בביה"ס למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית תל אביב יפו, מייסודה של הפדרציה היהודית של סן פרנסיסקו - שם לעצמו למטרה לקדם, לארגן, להנגיש ולפתח את הידע המקצועי שיכול לסייע למטפלות ולמטפלים במשפחות החטופים, הנעדרים, השבים ומשפחותיהם במגוון הקשרים, כמו גם לקדם שיח בין הגופים ואנשי המקצוע המעורבים בטיפול. זאת, מתוך הכרה בחשיבות החיונית והמחזקת של בניית קהילה מקצועית, אשר מקדישה עצמה לטיפול במשפחות החטופים, הנעדרים, השבים ומשפחותיהם.
-
ביום העיון הקרוב נבקש לשתף את הקהילה המקצועית באמצעי טיפולי וייעוצי חוויתי לטיפול במשפחות שיקירהן חווים שבי ונעדרות המציע התמודדות עם הסוגיה של אובדן עמום באמצעות ערכת "קלפי נרטיב התקווה".
-
יום העיון יפתח בהרצאתו המקיפה של ד"ר רון נסים על עקרונות הגישה הנרטיבית בהתמודדות עם טראומה ואובדן.
-
נמשיך להרצאה של גב' גלית יצחקי דרייזין על טיפול באובדן עמום באמצעות הגישה הנרטיבית-קונסטרוקטיבית עפ"י גישתה של פרופ' פאולין בוס.
-
ליבתו של יום העיון תעסוק ב"קלפי נרטיב התקווה" של עמותת Missed Foundation , כולל הרציונל להפקתם, תיאורם, הנחיות לשימוש מיטבי בהם והדגמת הטיפול בעזרתם בעזרתן של גב' גלית יצחקי דרייזין וגב' קרן כהן.
תוכנית היום:
9:00-9:45 - עקרונות הטיפול הנרטיבי בהתמודדות עם טראומה ואובדן- ד"ר רון נסים
9:45-10:30 - הטיפול הנרטיבי בטראומת האובדן העמום- גלית יצחקי-דרייזין
10:30-11:00 - הפסקה
11:00-12:45 - עבודה עם קלפי נרטיב התקווה בטיפול במשפחות החטופים,
השבים, הנעדרים ומשפחותיהם במעגל ראשון, שני ושלישי- עקרונות והדגמות-
גלית יצחקי-דרייזין וקרן כהן
פירוט אודות ההרצאות והמרצים:
עקרונות הטיפול הנרטיבי בהתמודדות עם טראומה ואובדן- ד"ר רון נסים
החיים מזמנים לנו אינספור חוויות, אותן אנו טווים לכדי נרטיב אישי בעל משמעות. אך טראומה ואובדן, כפי שחוו רבים מאיתנו וממטופלינו בחודשים המטלטלים מאז ה - 7.10.23, עלולים לגרום לפונקציית העד בנפשנו לקרוס ולשבש את היכולת שלנו "לספר" את סיפור חיינו. הגישה הנרטיבית רואה באדם את המחבר של סיפורו, ומציעה כלים לחיזוק ולכתיבה מחודשת. בהרצאה זו נבחן כיצד נוכל, לצד הקשבה לסיפורי טראומה, להאיר גם סיפורי תקווה ויוזמה. נלמד ליצור מרחבים בטוחים בנפש, ולחבר אנשים למשאבים הפנימיים שלהם - ערכים, חלומות וכישורים - כדי להתמודד עם קשיים ולכתוב פרק חדש בחייהם.
ד"ר רון נסים- פסיכולוג קליני, מטפל ומדריך מוסמך בטיפול זוגי ומשפחתי. מרצה ומדריך במכון מפרשים לחקר והוראת הפסיכותרפיה במכללה האקדמית תל-אביב-יפו ובמכון ברקאי לטיפול זוגי ומשפחתי. בעבר ריכז את תחום הטיפול הזוגי והמשפחתי במרכז לטם לטיפול בטראומה מינית במרפאה הפסיכיאטרית בבי"ח איכילוב והיה חבר בצוות המקים של הקליניקה לטיפול זוגי במצוקה פוסט טראומטית באוניברסיטת בר-אילן. רון השלים דוקטורט בחוג לפסיכולוגיה בבר-אילן בתחום של חקר הפסיכותרפיה ומגוון מכתביו פורסמו בכתבי עת מובילים בעולם. תחומי העניין שלו כוללים אינטגרציה תיאורטית בפסיכותרפיה, פסיכואנליזה התייחסותית, פסיכותרפיה נרטיבית, טיפול בנפגעי/ת טראומה מינית וטיפול זוגי ומשפחתי. מטפל ביחידים ובזוגות ועוסק בהדרכה והוראה למטפלים במסגרת פרטית והן במסגרת מכון אקרמן לטיפול משפחתי בניו-יורק. במסגרת תכנית עוגן, רון מדריך במסלול מבוגרים ומרצה בקורסים 'עקרונות הגישה ההתייחסותית', 'הנרטיב כמנוע שינוי אינטגרטיבי', 'פסיכותרפיה במצבי טראומה ודיסוציאציה מעמדה התייחסותית' ו'מפת דרכים לאינטגרציה'. כמו כן, רון מרכז את "על הסיפון" ערבים קליניים ושותף בוועדת ההיגוי של התכנית.
הטיפול הנרטיבי בטראומת האובדן העמום- גלית יצחקי-דרייזין
האובדן העמום הוא סוג של טראומה המלווה בתחושות של חוסר ודאות ממושך. בהרצאה נדבר על השפעות האובדן העמום על הנפש והגוף, ונראה כיצד הגישה הנרטיבית הקונסקרוקטיבית יכולה לסייע בהתמודדות עם טראומה זו. נציג כלים ושיטות לעבודה נרטיבית קונסקרוקטיבית עם אנשים ומשפחות החווים אובדן עמום.
גלית יצחקי-דרייזין- עו״ס (MA), פסיכותרפיסטית יונגיאנית ופרופילאית, אשר משלבת בעבודתה בשנים האחרונות את הטיפול בתחום האובדן העמום והאבל הקפוא עם משפחות נעדרים, חטופים, ושבים מן השבי. גלית משמשת כיועצת ומומחית בתחומים: נעדרים, התאבדויות וניהול חינוכי וקהילתי, ואף מציגה במגוון כנסים וארגונים, כולל כנסים מטעם המכון לנעדרים באוניברסיטת פורטסמות׳ באנגליה. במהלך יותר מ-20 שנות ניסיון, עבדה גלית במגוון תחומים ותחת מספר רשויות כגון משרד החינוך, משרד הבריאות, יחידת המשא ומתן של המשטרה, וכן עם אסירים משוחררים. החזון של גלית הוא לתת מענים מתאימים והכשרות ייעודיות לטיפול בשבים מן השבי, בני משפחותיהם ומעגלי תמיכה נוספים (רופאים, שוטרים וכו׳), וכך היא עושה מאז ה-7 באוקטובר. גלית הינה חלק מקהילה בינ״ל אשר עוסקת בחקר ההשפעות של חטיפה והיעדרות כפויה, ובטיפול באנשים המושפעים מכך.
עבודה עם קלפי נרטיב התקווה בטיפול במשפחות החטופים, השבים, הנעדרים ומשפחותיהם:
עקרונות והדגמות- גלית יצחקי דרייזין וקרן כהן
קלפי נרטיב התיקווה האוסטרליים הם כלי עוצמתי בטיפול נרטיבי המשלב עקרונות קונסקרוקטיביים. בהרצאה נסקור את המקור והפיתוח של הקלפים, נציג את יתרונות השימוש בהם, ונציג דוגמאות מעשיות מהשטח. נדון כיצד הקלפים יכולים לסייע למטופלים לבנות נרטיבים מחזקים ולמצוא תקווה ומשמעות בחייהם.
קרן כהן- פסיכולוגית קלינית מומחית מדריכה, בוגרת התוכנית לפסיכותרפיה
באוניברסיטת תל אביב.בעברי, פסיכולוגית אחראית מחלקת יום במרכז הרפואי לב השרון. מתמחה בעבודה פרטנית עם מטופלים הסובלים ממגוון קשיים, כמו דיכאון וחרדה, טראומה ואבל מורכב, ליווי תהליכי פיריון, ועוד. בעלת נסיון בהנחיית קבוצות של תהליכים בינאישיים, וכן קבוצות ״עמידות במצוקה״ המקנות כלים להגברת חוסן וויסות רגשי. עובדת בגישה דינמית, תוך שילוב כלים מגישות הגל השלישי בCBT. כיום, עובדת בקליניקה פרטית בתל אביב, וחברת צוות במרכז האקדמי "נמל מבטחים" מבית מכון מפרשים.